Samlat kring semesteruppehållet

2016-12-11 17:22

Imorgon måndag börjar Blåvitt träna igen efter semesteruppehållet, och lagom tills dess kommer det en liten uppdatering kring vad som hänt under perioden. Likväl som spelarna tog semester gjorde en själv också det, dock har det hänt lite för mycket för att det inte ska komma en uppdatering snart. Kunde inte semestern få vara just semester? Jaja. Här kommer i alla fall ett axplock med bl.a cuplottningen, Bert Karlsson och akademin.

 - Efter säsongens slut uppdagades det att Roger Gustavsson får lämna sin post som akademichef, till förmån för Jonas Olsson. Akademin som varit så kritiserad, som slukat 100 miljoner de senaste åren samtidigt som endast tre spelare underifrån har fått spela regelbundet i A-laget. Nu gör man alltså en förändring, men man undrar om det bara handlar om just det, att något ska ändras, att man ska visa att man inte är nöjda och vill förändra något. Säkert finns det en baktanke med skiftet, men just nu känns det oklart vad det är som kommer att bli annorlunda i praktiken. Om inte annat kommer det synas framöver.

 - I BB-podd vittnade Marcus Wulcan om att något var skumt kring försäljningen av Gustav Engvall till Bristol, och det skulle senare visa sig att det låg substans i ryktena. Det talades om att Blåvitt fick omkring 25 miljoner för Engvall, men att det i själva verket bara kom in 15 miljoner på kontot. Mats Gren förnekar förstås, men det är ett känsligt ämne och det är nog bara de inblandade som vet vad som egentligen hände, hur avtalet egentligen ser ut. Men ingen rök utan eld, och med Blåvitts ekonomi räknas varenda av de sju miljonerna som det handlar om på kontot. Malmö hade ryckt på axlarna, liksom.

 - Svenska Cupen har också hunnit lottats, under alldeles otroligt upplivade former på Fotbollskanalens hemsida. Nej, men man somnade efter en och en halv minut. Hursomhelst. Man hade ju hoppats på antingen gajs eller öjs, det var så länge sedan vi hade ett riktigt derby i stan. Plus hade det gett extra krydda till försäsongen. Men nej, istället blev det Ängelholm och Armeisk-Syrianska, ni vet, de från Botkyrka söder om Stockholm. Sportsligt sett en kanonlottning, men ärligt talat är inte cupen superviktig i år och någon av de gamla alliansföreningarna hade man kunnat slå ändå. Nåväl. Nu taggar vi till inför cupfesterna i februari så småningom.

 - Ja, nog visste man att Blåvitts ekonomi var dålig och att man ville förbättra den, men inte visste man att Blåvitt tänker ta hjälp av Bert Karlsson och starta något slags riskkapitalbolag för att göra det. Typ som Helsingborg alltså. Att olika externa aktörer ska vara delägare i spelare och sedan få avkastning när de säljs. Nej, det känns inte alls bra faktiskt. "Ingen ska få tjäna pengar på Blåvitt" svingar Nisse Wiberg i medierna, och ja, han har en poäng. Och nog börjar det bli lite tjatigt med hans kärleksförklaringar till Djurgården hela tiden, men faktum är att Djurgården gjort ett bra jobb med att utveckla spelare, köpa billigt och sälja dyrt. Något Blåvitt faktiskt borde kunna lära sig av. 

 - Samtidigt har det här med IFK Göteborg och förorterna varit på tapeten ett tag, och nu uppdagades det igen i ett reportage i Offside, som undertecknad inte läst än. Elisabeth Anderton jobbar oerhört bra med olika projekt i förorterna genom IFK Göteborg i samhället, och nästa drag blev häromsistens att ta in två ungdomstränare från Angered till akademin. Men "rasiststämpeln" hänger kvar, något som Mats Gren själv vittnat om när han själv varit ute och träffat ungdomar i utsatta områden. Blåvitt ska vara hela Göteborgs lag och att man inlett ett arbete som strävar mot det är postivt, och något som man kommer att fortsätta med. 

Därför är det lite konstigt när det samtidigt pratas om Bert Karlsson och Blåvitt i samma mening. Karlsson, med ett förflutet i ett högerpopulistiskt parti, känns som en person som skulle kunna skada föreningens rykte och bilden av Blåvitt som klubb. Det är en ganska präktig dubbelmoral, även om CSR-arbetet och han inte står i direkt koppling till varandra. Men oavsett det som står ovan känns Bert Karlsson i Blåvitt som en dålig grej, oavsett hur mycket pengar han nu pumpar in. Att klubbens rykte befläckas i gengäld är inte värt det. Och ekonomin kan man lösa på andra sätt än ett riskkapitalbolag, där han skulle vara inblandad. 

 - Här om dagen släpptes det allsvenska spelschemat 2017, och Blåvitt kommer att få möta Malmö hemma i premiären. Herregud, där har man verkligen något att se fram emot. Redan börjar det pratas om publikfest på Nya Ullevi, och det känns väl som ett inte helt otänkbart alternativ. Egentligen är ju Malmö i en premiär en ganska dålig grej, då man lockar publik mot Malmö oavsett vilken omgång matchen spelas i. Men 30 000 på Ullevi täcker upp för det och då tjänar man lite extra deg. Oavsett spelplats kan hetsen börja redan nu. April 2017 är tiden då förlustsviten mot Malmö ska brytas.

 - Så sent som idag nåddes vi av ett väldigt tragiskt besked. Johan Bohman, som jobbade på marknadsavdelningen, har gått bort. En verklig trotjänare, som vid sin död hade varit anställd längst på Kamratgården. En man som utgjort en sådan viktig del på Kamratgården, som nu är borta. Må du vila i frid, tillsammans med alla andra änglar där uppe i himmelen.

* * *

Silly Season var också tänkt att komma med här men nu inser jag att det blir alldeles för långt. Ett enskilt inlägg om det kommer sedan, så att det inte blir för mycket på en gång. 

Följ oss på sociala medier