Silly Season: Gustav Svensson-special

2017-01-04 13:12

Så var vi inne i 2017 då. 2016 är till ända, och vi ser tillbaka på ett år som kanske inte riktigt blev som tänkt. Nya besvikelser. Men kanske är det lite upplyftande med det nya året, då man så tydligt lämnar 2016 bakom sig och ser fram emot vad som komma skall. Idag återsamlas Blåvitt på Kamratgården och då passar det bra att komma med ett inlägg om det kanske mest intressanta kring Blåvitt just nu: Silly Season.

Transferkarusellen rullar vidare, men Blåvitt saknar fortfarande en innermittfältare, en anfallare och en vänsterback. Efter att Gren säkrade upp Boo Wiklander har vi inte fått se några fler värvningar. Rykten har florerat runt men få har varit konkreta. 

Gren uttalade sig i GP häromdan och uttryckte en besvikelse över att en innermitt inte var klar. Av allt att döma gick man för Marius Lundemo innan jul, men han skrev på för Rosenborg istället. Det har ryktats om Abdul Razak, men jag tror att Gren har ögonen åt andra håll, rättare sagt österut. Mot Guangzhou, för där händer det grejer. Min teori är att han vill invänta och se vad som händer innan han går på andra namn. För en värvning av Gustav Svensson är nog drömmen för de flesta blåvita nu.

Alla känner till förra årets följetong: skulle Tobias Hysén skulle lösas ut från sitt kontrakt eller inte? Och kanske är det ett speciellt fenomen som finns där i Kina, på grund av deras utlänningskvot som de använder sig av. De reglerna gör gällande att de kinesiska lagen endast får ha 4 utlänningar + en asiat i truppen, och 3 utlänningar + en asiat i matchtruppen. Kommer en in, måste en ut. Och det var det som hände Tobbe förra året, och frågan är om det händer Gustav Svensson nu.

Bara för att se hur det såg ut gick jag in och kollade på Guangzhous trupp på Transfermarkt. Där visade det sig att de hade tagit in en brasse nyligen, på Gurras position, vilket gör att kvoten nu är överskriden. Jag gjorde en liten sammanställning över samtliga utländska spelare, för att underlätta min egen överblick. Här kommer den: 

Hyun-Soo Jang, Sydkorea, mittback. 24 matcher från start, 1 mål.

Eran Zahavi, Israel, offensiv mittfältare. 15 matcher från start, 11 mål.

Apostolos Giannou, Australien, anfallare. 22 matcher från start, 5 mål.

Renatinho, Brasilien, ytterforward. 23 matcher från start, 9 mål.

Junior Urso, Brasilien, defensiv mittfältare. (Den nyligen värvade brassen).

Och så Gurra då, som har spelat 28 matcher från start, utan att ha gjort mål.

Här är alltså de spelare som antagligen gör upp om platserna. Just nu har man alltså fem utlänningar och en asiat, så sydkoreanen går nog säker. Sedan är det ju omöjligt att veta hur de tänker där borta i Kina, men enligt mig borde australiensaren vara närmast till hands att få kicken, om man ser till målproduktionen. Dessutom har redan tre utländska anfallare, varav Zahavi verkar relativt ohotad. Renatinho sitter nog också säkert, och utöver det har de också en kinesisk forward som också gjort en del mål. Gurra är ändå den som spelat flest matcher, men nu när de tagit in Junior Urso ökar konkurrensen... det ska bli spännande att följa det här. 

Abdul Razak är nog inte heller ett oävet alternativ, så frågan är hur länge Gren är villig att vänta. Parallelt till det här cirkulerar det ett rykte om att Sebastian Eriksson är påväg bort, att Gren "vill göra sig av med honom". Det hänger förmodligen ihop med detta, han vill nog inte sälja Seb innan en ny gubbe är klar. Mycket att väga in för Mats... Det är nog inte lätt att vara sportchef.

Övriga reflektioner:

Det bästa som hänt sedan det sista silly-inlägget är dealen med Billy Nordström. Först hette det att man gick skilda vägar, sedan gjorde man en kovändning och skrev på ett nytt 3-årsavtal, där Billy lånas ut till Varberg första året. Det är en klockren deal av Gren, det absolut bästa för båda parter. Billy ville ha speltid, han kommer att få det i en klubb inte långt bort från Göteborg i ett icke-allsvenskt lag. Under tiden kan han kallas tillbaka till Blåvitt, om skador skulle uppstå, men om allt går enligt plan kommer han tillbaka till Göteborg efter låneperioden som en ännu bättre spelare. Hatten av.

Man kanske ska säga ett ord om anfallsjakten också. Det hetaste namnet verkar vara Pontus Engblom, skytteligavinnare och tidigare AIK-are från norska andraligan. Låter inte så skoj, men jag tror att det kan vara en bra värvning. Han har visat stor potential under sin tid i Norge, han har gjort en massa mål och om han ansluter gör han det gratis. Klart att det smäller högre med ett mer etablerat namn, typ Rasmus Jönsson eller Branimir Hrgota, men i Blåvitts ekonomiska läge är det nog sådana här värvningar vi får finna oss i. Men som med allt annat - vi får se hur det blir.

Dessutom, fick jag en kommentar på det senaste inlägget huruvida jag tyckte att cupen inte var viktig i år, och tänkte svara på den nu. Såhär: den är inte superviktig. Tvåfrontskrig har inte varit lyckat för Blåvitt de senaste åren och har oftast slutat med både uttåg från Europa League och tappade poäng i Allsvenskan. Så klart finns det många fördelar med Europaspelet också, men det är inte katastrof om man nu inte råkar komma med just det här året. Då kan man gå fullt i AS och ge sig själva bättre förutsättningar att vinna SM-guld. I och för sig är en cuptitel en cuptitel, men... det är nog fler än jag som är mer sugen på SM-guld just nu.

Följ oss på sociala medier