#ViÄrPåVäg

2016-08-26 11:55

Rubriken på dagens, och tillika mitt första inlägg här på Matchdax, är en vanligt förekommande hashtag från HIF-supportrar, och även från klubben. ”ViÄrPåVäg” kan tolkas på många olika vis. Förhoppningsvis och troligtvis är hashtagen menat i positiv anda - ”Vi är på väg”-tillbaka till toppen! 

sites/default/files/Henrik_Larsson_1.jpg

”What goes up, must go down”. Vägen från botten av den djupa dalen till toppen av det höga berget är lång, krokig och ibland kan den kännas omöjlig. HIF kan sannerligen symbolisera ovan nämnda uttryck. På fem år har klubben gått från att vinna allt, till förlora det mesta. Det är inte bara ur resultat-hänseende dessutom, utan ekonomin har gått från bra, stabil till urusel och konkursmässig.

Det har varit många långa turer under de senaste åren med riskkapitalister, försäljningar utav spelarandelar och internationella marknadsbolag. Det har varit ett stålbad (utåt sett) där spelare endast kunnat erbjudas en maxlön på 30.000:-. Det har tillkommit en manager som tillika är huvudtränare, som hämtat nyförvärv på ”Ullareds-marknaden”. Och visst, ibland kan man fynda på Ullared, men oftast är kvalitén sisådär. 

Den senaste ”bomben” ur ett ekonomiskt perspektiv, blev känt så sent som idag för allmänheten genom Helsingborgs Dagblads egen ”Janne Josefsson”- Tomas Nilsson. 
Återigen går HIF-ledningen ut med kepsen i handen och tigger pengar från företag/privatpersoner. 
Återigen är det spelarna som intecknas, återigen försätter sig HIF i en situation som skulle kunna fått redaktionen på TV3:s ”Lyxfällan” att rulla fram sändningsbussen och kalla in sina experter/rådgivare för ett timmes långt program på bästa sändningstid.

Den 8 september har HIF ett extrainsatt medlemsmöte där ledningen ska förklara hur de tänker nu, och vad planen är för att fortsätta med hashtagen - ”#ViÄrPåVäg”. 

***
Ur ett sportsligt perspektiv, som tyvärr många gånger kommer i skymundan idag i svensk fotboll i allmänhet, och genom Disciplinnämnden i synnerhet, har veckans första HIF-match slutat med en klar seger över division 3 laget Gnosjö i Svenska Cupen. Matchen slutade 4-0 till HIF och innebar att HIF nu kvalificerar sig för gruppspel igen. Vilket så klart är väldigt positivt.

Svenska Cupen har enligt mig fått ett väldigt uppsving i den nya tävlingsformen. Inte minst på grund utav att HIF kvalificerat sig till gruppspel samtliga gånger än så länge.

Cupen är en språngbräda till den europeiska spelplanen som bekant. Och även om chansen för svenska lag att kvalificera sig till gruppspel i Euro League, eller i Champions League, numera är lika trolig som att undertecknad vinner Drömvinsten på Lotto, så finns den där. Och det är det som gör cupen spännande i alla fall. Sen är ju en titel, alltid en titel, eller hur. 

sites/default/files/Jordan_Larsson_2.jpg
Nästkommande match för HIF är en bortamatch mot ett skadeskjutet ”ängla”-lag på söndag. I mina ögon lika viktig som en VM-final. Även om HIF nu tycks fått lite hjälp utav förbundet genom nyss nämnda Disciplinnämnd som berövade Jönköpings Södra på en poäng, och på så vis gjorde att det bara skiljer tre poäng mellan HIF och J-Södra. Jag ser just J-södra som ett nyckellag för HIF. HIF bör hamna över de i sluttabellen, och i så fall är ett allsvenskt kontrakt år 2017 säkrat. För vad gäller Falkenberg och Gefle, är dessa redan i praktiken Superettan-lag. 

Senaste segern mot IFK Göteborg kom just på bortagräs, den 28 juli 2013. Känns som en helt annan värld och tid då efter det har HIF radat upp sex raka förluster.

Kommer trenden att brytas på söndag?
Nja. Osäkert, så klart, med tanke på hur HIF presterat i år. Där endast en seger på de senaste 11 matcherna totalt i Allsvenskan gör att oddsen på en HIF seger skjuter i höjden. Men vi ska ha i beaktning att Göteborgslaget nästan precis är hemkomna från ett äventyr i ”metropolen” Qarabag i Azerbajdzjan, där de blev bortkollrade från det ju så hett efterlängtade seriespelet i Euro League. Så en segerchans för HIF är egentligen som upplagd för lyra, det gäller bara att plocka ner den!

Men jag hoppas nog mer än tror att så kommer ske. Besvikelserna har varit många i år (och även förra året) för att man ska vilja utsätta sig för det där med hoppet igen... 

***
På tal om ”Vi Är På Väg”, så måste ju ändå i positiv anda, omnämnas att HIF-supportern Nils Larsson kommer att vara på plats i Göteborg, efter att ha åkt Longboard i 37 mil för att se matchen...

Följ oss på sociala medier