#Tillsammans!

2016-09-09 9:08

Igår genomförde Helsingborgs IF ett medlemsmöte där tämligen nytillträdde Klubbdirektören Mats-Ola Schulze, i bästa "bilförsäljar-anda" försökte sälja in "framtidens HIF" till de tappra ca 300 medlemmarna på plats, samt genom livesändning via webben till övriga som inte kunde närvara.
Och jag kan konstatera att hade det varit en bil som Mats-Ola skulle sälja in, så hade jag nu stått här med tre bilar istället för två på familjens uppfart... 

Mats-Ola har tidigare arbetat som säljare. Och det är garanterat en utav de nyckel-kompetenserna som HIF:s styrelse eftersökte till den nye klubbdirektören. För även om hans dagliga agenda innehåller mycket övrig administration, är det just den säljande egenskapen som HIF i dagsläget behöver mest. Dels för att övertyga finansiärerna, sponsorer etc, men kanske än viktigare, eftersom det är Helsingborg vi pratar om, sälja in framtidstron till folket, supoortrar och övriga intresserade.

HIF:s ekonomi är i princip obefintlig. Prognosen visar att det egna kapitalet hamnar på ca 100.000:- till årskiftet. (Och då ska man ha i beräkningen att frivillig-organisationen "Mjölkkossan" har samlat in ungefär 800.000:- som direkt har åkt in i rörelsekapitalet som likvida medel.)
Ni förstår hur illa det egentligen är då va? 

Men nu växlar säljaren Schulze upp, tillsammans med organisationen, och erbjuder 80 aktier á 250.000:-/styck med ambitionen att få in 20 miljoner till klubben. Tomas Nilsson på Helsingborgs Dagblad förklarar det bra här: http://www.hd.se/2016-09-08/sa-ska-nya-hif-byggas

Naturligtvis är värderingen utav dessa aktier inte rimliga i proportion till klubbens värde, utan handlar mer om en "hjärte-investering", och aktierna kommer enbart att säljas till privatpersoner. På så vis blir det ingen ytterligare påfrestning utav de företag som idag och framöver väljer att sponsra genom Lagardère Sport som i övrigt sköter klubbens sponsringsverksamhet.

I övrigt presenterades en del riktlinjer som klubben skulle förhålla sig till framöver. Värdegrunder, prioriteringar etc etc. Och det är bra. Det behövs en tydlighet som kanaliseras ut till personal, spelare, ledare, supportrar och till övriga stadens invånare. För hur det än är, Helsingborgs IF är viktigt inte enbart för för de fotbollsintresserade, men även för för staden som sådan. 

Det framkom också genom direkt fråga, att HIF nu skulle bli bättre (och det är inte svårt, eller hur?) på att hantera media och att kommunicera genom media. Det är ett nog så viktigt verktyg för en säljare för en produkt som är så beroende utav oponion och sportsligt resultat för den delen. 

På det stora hela är jag genuint positiv till det som Mats-Ola presenterade, och på det sätt han hanterade och sålde in produkten. Dock gnager en sak..."Vi har haft det tufft ekonomiskt en längre tid och lägger all kraft på att hantera det dagliga istället för att bygga en stark klubb långsiktigt".

För mig, med erfarenhet inom företagsvärlden, är det inte ett motsatsförhållande. Man kan både "släcka bränder" och arbeta preventivt med att förhindra bränder samtidigt...

Det handlar om att ha tillgång till rätt man/kvinna på rätt plats. Svårare än så är det inte i företagsvärlden. Vilket HIF nu är, oavsett om det kallas "medlemsägd förening". 

Då det gäller det sportsliga, fick även manager Henrik Larsson tillfälle att ta mikrofon i hand och dels berätta, det vi alla vet, om den tuffa tiden vi har framför oss, med 10 omgångar kvar, se till att undvika negativt kval, eller ännu hellre, sätta klubben på säker mark i serietabellen.

Henrik efterfrågade tålamod. Och enligt honom måste man ha större tålamod än 18 månader. Jag är inte riktigt överens om det. Fotboll är en resultatbaserad rörelse. Och tålamod är en färskvara i densamma. Långsiktighet genom resultat och uppbyggnad kan man ha i en division 4-klubb. Spelar man i Allsvenskan, och dragit på sig kostnader genom detta, handlar det om resultat. Sportsligt såsom ekonomiskt. Och det handlar om att bokslutet när serien är slut, ska visa på ett plus. Det vill säga - undvika kval/nedflyttning. 

Men.

Det är nu 10 matcher kvar. Henrik Larsson lär stanna året ut. Och han är vår kapten på HIF-skutan, så det är direkt dumdristigt att utlysa myteri i detta läget. Det bästa är naturligtvis att sluta upp, (#Tillsammans) och låta Henrik styra oss in i hamn, för att sedan därefter analysera läget och möjligheter till förändring, förbättring, om sådan finns tillgänglig.

Nu fokus på främst en bortamatch mot nykomlingen Östersund, sedan radar vi upp och räknar ner segrar. 

I en perfekt värld - #Tillsammans


Följ oss på sociala medier