"Slaget om Skåne"

2016-09-25 10:27

I eftermiddag är det avspark för det 128:e mötet någonsin, mellan de två största rivaliserande klubbarna i Skåne - Helsingborgs IF och Malmö FF.


HIF kommer dock till matchen med en seger senast mot GIF Sundsvall i bagaget och även MFF tog en seger senast, 1-0 hemma mot Elfsborg. Så det borde vara som upplagt för lyra för en riktigt härlig batalj mellan två lag med självförtroendet på topp. 

Och självförtroendet i HIF borde ha fått ett uppsving nu efter de sista 30 minuterna hemma mot IFK Norrköping, där HIF-spelarna visade att med vilja och frenesi, kan man skaka om alla lag, även de regerande mästarna. Och den senaste matchen var det i princip samma matchbild, med den skillnanden att HIF vände och vann matchen via de sista 30 minuternas forcering. 

I eftermiddag är det alltså bortamatch, mot MFF på Swedbank. En på förhand naturligtvis "omöjlig" uppgift för HIF, om man ser på förutsättningarna. Lagen strider på olika nivåer i Allsvenskan och med helt klart olika förutsättningar ekonomiskt. Men i ett derby kan allt hända, vilket HIF bevisade i hemmamötet i maj månad då HIF stod som segrare.

***

Vad säger då MFF-supportrar om matchen? Jag frågade den välkände MFF-supportern, Martin Grahn

HIF och MFF krigar på olika fronter just nu. Hur ser du på HIF:s chanser att klara sitt "krig"? Och Malmös "krig", som innebär ett jagande av IFK Norrköping, samtidigt som AIK flåsar i nacken?
- Jag tror att båda lagen klarar sina strider till slut. Det kommer nog bli rätt tight på båda hållen, säger Martin, och fortsätter;
- Jag är inte så insatt på vilka HIF har kvar att möta men för Malmös del hänger allt på bortamatchen på Norrköping. Men det är alltid kul när det är dragkamp mellan två lag hela vägen in i slutet, som 2010 tex. 

Senast det på förhand var så ojämnt mellan de två lagen, var 1999, då förhållandena var de omvända. Minns du känslan från den säsongen? Och hur var den spontana tanken på att ditt lag skulle åka ner till Superettan, förtvivlan, eller hopp om snabb återkomst?
- Då jag är uppvuxen i en familj som fram tills mitt fotbollsintresse dök upp i stort sett förnekade att sport ens existerade så dröjde det lite längre för mig att förstå hur fantastiskt kul det är att gå på fotboll.
Jag vet att jag var på nån match runt 99 men mitt riktiga intresse dök inte upp förrän runt 2003 någon gång. Så på gott och ont har jag inte riktigt känns den där fruktansvärda känslan det måste vara att åka ur serien.

***
För HIF-supportrar är derbyt mellan HIF och MFF den största matchen på året. Men i malmö-lägret tycks det vara matcherna mot IFK Göteborg istället. Detta på grund utav dessa två lag, historikst sett, är de största konkurrenterna.

***

Hur viktigt är det att ha två så stora antagonister i serien för er? Är verkligen er match mot IFK Göteborg större än ett derby mot HIF?
- Det där är helt och hållet en generationsfråga, säger Martin Grahn.
För många av de äldre är helt klart en match mot IFK större än derbyna medan för de yngre kan det vara tvärt om. För min del är det två olika sorters stormöte.
Mot IFK är det en verklig prestigematch mot den enda andra klubben i Sverige som kan mäta sig mot oss i antal titlar och framgångar.

Martin håller med om att epitetet "Slaget om Skåne" är riktigt gällande derbyt.
- Derbyna är en helt annan känsla. där handlar det om som du säger, slaget om Skåne.

Martin fortsätter utveckla; 
- Jag tycker dock att derbyna sedan 2010/2011 har blivit rätt avdankade. Det har inte varit samma tryck som då. Det har givetvis att göra med tabellsituationen de åren efter de båda guldjakterna.
Det kan också ha att göra med att vi under de åren hade fler spelare som verkade brinna för respektive klubb mer än nu kanske. Som tex Hamad, Gische, Halsti osv för vår del, och Mattias Lindström, Christoffer Andersson och Pär Hansson för er del. 

Senast HIF och MFF gav sig in i "Slaget om Skåne", vann HIF på Olympia med 2-1 alltså. Hur slutar dagens match Martin?
-Jag minns tillbaka på vårens derby som en av de sämsta matcherna Malmö spelat i år. Vi fick inte mycket att stämma samtidigt som det kändes som att HIF var betydligt mer taggade på ett derby än vad vi var.
Derbyt var dessutom tre dagar efter vår cupajävelfinalförlust mot Häcken, och den satt garanterat i skallen fortfarande på både spelare och supportrar.

Det är den tyngsta förlusten för mig personligen, fortsätter Martin,  sedan vi var en fingerspets ifrån att slå ur Dinamo Zagreb från CL-playoffen och ta oss till gruppspel då. Nu är dock cupajävelfinalen borta ur skallen och vi har ett guld att jaga.
Räkna med en annan matchbild idag, räkna med ett betydligt mer taggat Malmö, både på plan och på läktaren, avslutar Martin 

***

Klockan 17:30 i eftermiddag sparkas matchen igång alltså. Bägge lagen har "kniven mot strupen", på olika fronter, och bägge lagen vill absolut ta de där tre poängen.

Det är upplagt för en riktigt härlig batalj. Låt "Slaget om Skåne" börja!

 

 

 

Följ oss på sociala medier