Slaget förlorat!

2016-09-26 10:01

HIF förlorade "Slaget om Skåne" och detta med flaggan i topp. Trots den, i svenska mått mätt, gigantiska skillnaden mellan klubbarna numera, stod HIF upp bra och bjöd upp till en bra strid. Men det finns inget som heter "hedervärda förluster", och det finns i detta läget inget positivt med att tappa poäng, eller ens bli utan poäng.

***

Matchen kan egentligen sammmanfattas i ett par punkter;

* Slarvigt försvarsspel, (återigen), som ledde till det första baklängesmålet.
- Hur många gånger har vi inte sett ett liknande baklängesmål i år? Känns som det var en repris på repriserna.
* Bra kämpande på individ-nivå, mindre bra kämpande kollektivt.
- Var mest imponerad utav hur Andreas Landgren tog sig an matchen. Men med tanke på Landgrens härkomst, fullt rimligt och naturligt?

* Oförmåga till att skapa något i motståndarnas straffområde.
- En riktigt bra målchans. Atakora skulle behövt ett tjog med självförtroende, och lite mer kyla, så hade det "friläget" resulterat i mål. En nickskarv från Jesper Lange, som kunde ha blivit ett riktigt snyggt mål. Om inte Malmö haft en målvakt.
* Kvalitetsskillnad på spelarna.
- Det är ganska tydligt att de olika klubbarnas spelarbudget är olika stora.
* Trippelbytet
- Det skulle kunna vara ett mästerligt drag. OM det inte hade varit för att de spelarna om byttes ut, var bättre och piggare än de som byttes in. Samt. Det förstörde rytmen i spelet och efter det var HIF inte längre med i matchen.

***

Jesper Lange. Dansken som kom till HIF i somras, har förtvivlat svårt att skapa något målfarligt. Mina funderingar går mer åt mittfältshållet, där jag tror att Lange skulle göra mer nytta än vad han gör i anfallet?

Igår visade han att han faktiskt kan slita och kämpa, men mest mot Malmös mittfält än mot deras försvarare. Vilket bekräftar dels min tes om hans position på plan, och dels på HIF:s oförmåga att hota i den sista så viktiga delen av planen, straffområdet.

***

Jag har beskrivit det förr, skillnaden mellan HIF idag och för fem år sedan är gigantisk. Och en utav de viktigaste lagdelarna, lagspelarna och motorn i ett vinnande lag fattas - det centrala mittfältet.

Även under perioden 2010-2012 var det mycket snack om att HIF:s anfallare inte gjorde tillräckligt många mål. Men det spelade ingen som helst roll, då HIF hade ett centralt mittfält av högsta klass, som rev och slet, kämpade och framför allt gav sina medspelare många fördelar.

Ett centralt mittfält med Ardian Gashi som slugger och rivjärn, som främst var till försvarets hjälp, och en May Mahlangu som penetrerade motståndarnas försvar, öppnade upp och kunde servera HIF:s yttrar bra läge, som många gånger resulterade i mål för HIF.

 

En central mittfältare med den attityden, viljan som Gashi hade, det är det jag saknar allra mest med dagens HIF

***

Vi som följt HIF sedan "urminnes tider", kommer mycket väl ihåg anledningen/anledningarna till att HIF är där de är nu och varit sedan 1994 - Ingvar Wenehed och (nu får jag väl samtliga 80 och 90-talister i HIF-kretsen att goes bananas?) Malmö FF. Men det är fakta.

Weneheds driv och Malmö FF:s vilja att låna ut, ge bort, sina "left-overs" i truppen, gav HIF möjligheten att komma upp i det svenska finrummet, Allsvenskan.
Dock. Nu är det andra tider.

Ingvar Wenehed blev nyligen intervjuad i kvällspressen, och där föreslog han att historien skulle upprepa sig. Det är i dagsläget inget alternativ. Och då handlar det mer om det som sker utanför plan än på plan.

Vi har haft exempel på spelare (och ledare) som varit hyllade i HIF, som sedan lämnat för MFF och i princip blivit dödshotade och defintivt blivit bortplockade från epitetet "HIF-hjältar".

Det är andra tider nu än under 80-90-talet, och det är naturligtvis både positivt och negativt. Så det som var ett mästardrag från Wenehed i slutet av 80-talet, början på 90-talet, skulle idag vara direkt idiotiskt för "HIF-identiteten". 

***

På fredag spelar HIF ännu en "måste-match". Hemma mot Hammarby. Och det är ju så klart av yttersta vikt att HIF spelar in så många poäng som möjligt. Samtidigt är HIF beroende utav att andra lag spelar in så lite poäng som möjligt.

Och kanske är det återigen, efter två matcher på bänken, för Jordan Larsson att starta och försöka komma tillbaka til den form i våras. Det hade vi behövt.

Ikväll (måndag) tar GIF Sundsvall emot BK Häcken. Och den matchen är precis lika viktig. Just nu.

Följ oss på sociala medier