Kvalspöken, skadade spelare och gentlemens agreements

2016-08-19 20:36

 

Helgens bortamatch mot Helsingborg kan med visst fog kallas sexpoängsmatch. Vinst och steget ner mot kvalspöket blir hanterbart. Förlust så är vi ett av ett halvdussin lag som får slåss med kniven mot strupen resten av säsongen. 

 

Vad som är oroande är som vanligt skadeläget. När det nu kryddas med en avstängning på Nouri ser det onekligen osäkert ut. Kalmar FF har så mycket kvalitet att en ordinarie startelva borde kunna åka hem med tre ganska säkra poäng från en sådan här match. Istället kommer vi till start med en sargad backlinje, ett decimerat mittfält och en nykomponerad anfallsduo. 

 

Hittills har jag imponerats av de ynglingar som fått chansen. Eftersom Rasmus Elm fortfarande är skadad så hoppas jag att Herman Hallberg åter får chansen. Det ska även bli intressant att se vad Eid kan åstadkomma på Allsvensk nivå. Hägg gjorde en helt OK insats senast, så om Söderberg är fortsatt skadad ska det ändå inte stå och falla med målvaktsvalet. 

 

Vad jag är orolig för är snarare avsaknaden av rutin. Kan våra ungdomar spela utan krav är jag ganska säker på att de gör en bra match. Om däremot kvalspöket kommer smygande kan det gå hur som helst.

 

Jag ser själv fram emot att se om Maikkula får chansen. Förr eller senare måste han spelas in - nu är ett lika bra tillfälle som något annat. 

 

Jag ser inte en förlust som en kris. I våra bästa stunder spelar vi riktigt bra. För varje match som de unga spelarna får allsvensk rutin stiger vi ett snäpp. Vi måste redan nu börja förbereda oss på en framtid utan Rasmus och David. Den ene lär försvinna på ett sista utlandsäventyr, den andre har sannolikt högst någon säsong kvar på elitnivå. 

 

Några ord om den gentlemans agreement som inte var någon gentlemans agreement trots allt. Den sannolika interna konflikt mellan tränare och sportchef i klubben ifråga är enbart ett problem för dem, men det är ett farligt spel att bryta muntliga överenskommelser med motiveringen att man inte får göra den typen av överenskommelser. Det kommer sannolikt att leda till ett förlorat förtroende för klubben i fråga på den svenska transfermarknaden. Svårare att få spelare som står under kontrakt, och de man får blir dyrare. I slutändan är alla - spelare, klubbar och Allsvenskan som sådan - förlorare.  

Följ oss på sociala medier