Nu börjar framtiden!

2016-08-29

sites/default/files/janne-andersson-636x348.jpg

För första gången i modern tid känns det som att landslaget har påbörjat en total nystart. Den sista storstjärnan har sagt adjö och flera bärande spelare har också tackat för sig. Lägg där till en helt ny förbundskapten. Framtiden känns oviss, men samtidigt också väldigt spännande. 

Med detta i bagaget ska landslaget med start på tisdag 6/11 börja styra skutan mot VM i Ryssland 2018. I en grupp som även innnehåller Frankrike och där bara ett lag kvalificerar sig direkt till VM, så är vi nog ganska många som känner att detta kval kanske ska ses mer som ett tillfälle att spela ihop ett lag som förhoppningvis kan vara slagkraftigt till nästa EM-kval. Oavsett så tror jag förväntningarna och förhoppningarna är rekordlåga för landslaget, vilket kan passa dem perfekt. 

Om vi ska gå igenom truppen del för del. Janne har inte avslöjat så mycket om hur taktiken kommer se ut, men gissar på ett klassiskt 4-4-2.

Målvakter: Robin Olsen känns given i dagsläget, Patrik Carlgren och Karl-Johan Johnsson känns som dom behöver ta ytterligare ett steg för att på riktigt utmana om att starta. Får Johnsson regelbunden speltid i Guingamp så är han främsta utmanaren. Tror även Johannes Hopf ligger nära till hands även om han inte blev uttagen denna gång.

Försvaret: Andreas Granqvist med kaptensbindeln får styra skutan tillsammans med Victor NIlsson Lindelöf, som redan har grymt mycket erfarenhet från Benfica och Svenska Landslaget. Bakom honom finns det en hop av unga lovande mittbackar som alla kan utmana bara dom får regelbunden speltid i sina klubblag. Alexander Milosevic, Philip Helander, Pontus Jansson och även Emil Bergström och Sebastian Holmén i Ryssland skulle kunna vara intressanta i framtiden. 

Oscar Wendt har äntligen blivit inkallad till landslaget och bakom hotar Ludwig Augustinsson som är framtidsnamnet. Men vi ska inte glömma bort Martin Olsson heller, som var en av dom bästa svenska spelarna i EM enligt min mening. På högerbacken finns såklart Mikael Lustig som har blivit bättre och bättre med åren och får behålla sin startplats. Bakom finns Emil Krafth som är uttagen denna gång. Men skulle inte bli förvånad om Mathias Johansson (AZ Alkmaar) dyker upp i framtiden. Linus Wahlqvist i Norrköping är också ett rikigt framtidsnamn.

Mittfält: Centralt har Sverige det väldigt gott ställt, vilket syns inte minst i truppen där 5 centrala mittfältare är uttagna. Albin Ekdal är given men är skadeförföljd, brevid känns det väldigt öppet även om Oscar Lewicki fått start i kvalet mot Danmark och i EM. Oscar Hiljemark har ett försprång då han varit med i landslagsammanhang ett tag tidigare men Alexander Fransson och Marcus Rohdén kan säkert utmana. Utanför truppen bankar också Robin Quaison (som ju skulle varit med men blev skadad) och Simon Tibbling på dörren. 

På kanterna känns det lite tunnare, där bara Emil Forsberg känns given. Jimmy Durmaz vet vi var han går för och blir inte överraskad om han tar andra kanten. Sam Larsson blev förvånandsvärt inte uttagen, vad det kan bero på vet jag inte. Men tror och hoppas att vi får se honom snart i en gul tröja. Niklas Hult har jag svårt att uttala mig om men är mulitfunktionell då han kan spela på flera positioner, så kan se varför han blev uttagen. Bakom dessa känns det ovisst. Sebastian Larsson har nog gjort sin sista landskamp. Möjligtvis kan Alexander Kacaniklic med speltid i Nantes eller Simon Thern i Heereveen vara aktuella på sikt. 

Anfallare: Markus Berg och John Guidetti är givna från start, dock ska kanske båda få barn just kring matchen mot Holland vilket öppnar upp för Emir Kujovic och Christoffer Nyman som ju känner varandra sen tidigare. Bakom dessa känns det fattigt. Issac Kiese-Thelin har inte haft det lätt i Bordeaux sen han flyttade men är nu fri från skador, men är en lång bit från startelvan i landslaget i nuläget. Marcus Antonsson har öppnat starkt i Leeds och fortsätter det så lär han vara hyperaktuell för den gulblåa tröjan. 

Summa summarum måste landslaget göra en helomställning, från att ha en superstjärna att luta allt sitt spel emot så måste vi skapa ett lag där alla ger 100% för varandra. Är vi inte bättre än motståndarna individuellt måste vi vara bättre tillsammans som ett lag. Tålamod är vad som gäller och jag tror faktiskt alla som följer landslaget är med på detta. Lite gnäll och kritik kommer säkert dyka upp men knappast några avgå-rubriker. Vad som än händer ser jag optimistiskt på framtiden, då allt fortfarande fortfarande är möjligt. 

 


Carl-Adam Ameln

17133" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/17133" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Finaldag

2016-08-19

Så har man vaknat dagen för finalen i OS. Det kan vara den största fotbollsmatchen någonsin för Sverige. OS-final mot Tyskland för fotbollsdamerna.

Här på Maracanã ska matchen spelas. Detta är den omtalade brasilianska arenan där 210000 människor såg Uruguay besegra Brasilien i VM 1950.

sites/default/files/Maracanã.jpg

Efter att ha sett Sverige vinna semifinalen mot Brasilen här kan vad som helst hända mot Tyskland. Det kan bli årets bragd om damlandslaget lämnar Maracanã med ett OS-guld.

Supporterguiden till finalen blev klar sent i natt.

Ska fixa lite frukost nu. Återkommer efter matchen

17030" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/17030" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Semifinal

2016-08-16

Sitter och slevar i mig lite yoghurt i lägenheten innan vi ska ta bussen till Maracanã. Där spelas semifinalen mellan Brasilien och Sverige.

Vilken match det blir! Sverige mot Brasilien på klassiska Maracanã där Brasilien förlorade seriefinalen mot Uruguay i VM 1950. Det skulle vara en skön revansch för krossen i gruppspelet om vi kunde vinna mot Brasilien där. Självförtroendet måste ha fått en boost efter att vi skickade ut USA ur OS i kvartsfinalen. USA som är regerande världsmästare. USA som på fem tidigare OS har fyra guld och ett silver.

Supporterguiden till semifinalen är publicerad sedan inatt. Arbetet pågår så smått att förbereda nästa för det blir ju en match till oavsett hur det går idag. På fredag spelas bronsmatchen i São Paulo och finalen i Rio.

17005" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/17005" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Brasilia

2016-08-12

Nu sitter man med lite tomhetskänsla efter gruppspelet i OS. Herrarna ut med två uddamålsförluster och ett kryss.

Damerna imponerade inte heller men de tog sig vidare till kvartsfinalen som en av de bästa treorna. Jag är såklart på plats i Brasilia föär att göra mitt bästa för att ge dem supporterstöd. Vi är så få svenskar på matcherna. Jag har inte sett mer än 10 svenskar på läktaren på sin höjd. I Salvador senast tror jag inte att vi var mer än tre. Jag såg en fjärde med svensk tröja, men det visade sig vara en svenskättling som bor i Brasilien. Men som jag redan skrivit tidigare är brassarnma glada för att sjunga med om man startar en ramsa.

Om två och en halv timme börjar kvartsfinalen. Vi är på hotellet och vilar lite innan vi ska gå till arenan. Ja vi går. Vårt hotell ligger 10 minuter promenad från Mané Garrinbcha Stadium. Jag satt ganska sent inatt och gjorde färdigt Supporterguiden nr 32 till kvartsfinalen.

Nu ska jag försöka sova en timme till innan matchen.

16967" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/16967" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

I Amazonas

2016-08-08

Nu har vi varit i Brasilien i en vecka. Fotbollen och OS har kommit igång och Sverige har redan sitt första guld.

Här i Amazonas är det väldigt varmt och ganska trevligt. Vi har träffat lokalbor som har tagit med oss i sina uteliv. Vi har vandrat i djungel, fiskat piraya, simmat med delfiner i Amazonfloden mm.

Fotbollen började bra med seger för damerna så vi reste hit med ganska goda förhoppningar. Herrarna följde upp med en stark insats mot Colombia. Men sedan kom krossen för damerna med 1-5 mot värdnationen. Herrarna förlorade mot Nigeria igår i en match där de såg ganska tafatta ut.

Nu måste damerna besegra Kina som slog Sydafrika för att komma tvåa i gruppen. Herrarna har ännu svårare. De måste besegra Japan samtidigt som Nigeria slår Colombia för att komma tvåa.

Det ser svårt ut men vi kommer att vara där för att försöka ge stöd. Vi har varit två ensamma svenskar men ändå har brassarna runt oss hakat på när vi försökt sjunga. De kan inte orden men härmar ljuden. Ganska roligt i sig

16932" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/16932" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Sista kvällen

2016-07-30

Nu är det sista kvällen i Sverige på ett tag. Jag har äntligen publicerat den första Supporterguiden idag. 

Nästa nummer tänker jag publicera kvällen 5 augusti alternativt morgonen 6 augusti. Arbetet med den och den tredje OS-utgåvan pågår.

Imorgon eftermiddag lyfter flyget och ikväl ska jag tvätta och packa väskan för tre veckor i Sydamerika.

16852" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/16852" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Sista arbetsdagen

2016-07-29

Nu är det verkligen nära! Igår kväll skickade jag ut ett slutligt förslag på första Supporterguiden OS för granskning. Idag har jag växlat till mig några brasilianska Reais. Sitter och arbetar av sista eftermiddagen på jobbet nu. På söndag planerar jag att publicera det första numret av minst tre av Supporterguiden OS. Samma eftermiddag lyfter flyget från Arlanda via Lissabon och São Paulo till Rio.

Jag har rekat sevärdheter och sjukhus och turistpoliskontakter. Busstrafik och tunnelbanor och flygplatstransporter. Jag känner mig ganska redo för både Rio och Manaus. Brasilia och Salvador behöver jag fortfarande reka en del om, men dit ska jag inte resa förrän om nästan 2 veckor så det finns tid för det.

Brasilien! Det har varit en dröm sedan barnsben att resa till Sydamerika. Nu blir det äntligen av.

Det blir utöver massor av fotboll även en del friidrott samt herrarnas handbollsmatch mellan Sverige och Brasilien.

16847" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/16847" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Gula febern

2016-07-19

Idag tog jag det sista vaccinet inför Basilienäventyret. Vaccin mot gula febern som man bör ta innan man reser til Amazonas. Detta och två askar malariaprofylax har jag hämtat uit. Köpte lite myggspray också. Är ju bra att mota parasiterna innan de kommer in i blodet. Profylaxet äter man för den händelse det ändå kommer in parasiter. Och så finns ju Zika och Dengue också. Virussjukdomar som sprids med myggstick likt Malaria. Mot virus finns ingen bot man får bara genomlida sjukdomsförloippet. Dengue är mycket otrevligt. Man kan drabbas av kraftiga inre blödningar och det händer att folk dör i den sjukdomen. Zika är inte lika brutalt men det kan ge fosterskador om man blir gravid eller gör någon gravid. På vaccinationscentralen sade de att man ska undvika att skaffa barn under sex månader efter attman vistats i Zika-område.

Arbetet med supporterguiderna fortsätter. Jag har nu kartlagt OS-byn i Rio och läser på lite om sevärdheterna runt Manaus. Nästan två veckor kvar. Det känns bra att ha kommit så pass långt med guiderna redan.

16821" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/16821" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

OS truppen äntligen presenterad

2016-07-16

Efter oändligt antal turer och intervjuer och avslag har nu äntligen en OS trupp presenterats. Det som kan trösta är väl att alla länder har samma sits när det gäller att klubbarna inte måste släppa sina spelare.

Det är iaf endast två veckor kvar till avfärden till Rio. Det börjar kittla lite, det är mycket fotboll som ska ses över tre veckor. 11 matcher.

Jag sitter och skriver Supporterguider och inser hur svårt det är att hitta info om bussar och annat i städer som Manaus. Lite info finns att tillgå från Lonely Planet exempelvis, men nätet översvämmas av skräp som lagt in reseord och alla möjliga destinationer som nyckelord oavsett om de har någon info att erbjuda på ämnet. Vi ska nog få ihop lite info till slut ändå :)

Mina vänner från FSE är i Izmir i Turkiet på en supporterkonferens. Precis när militären försöker ta över makten i Turkiet. Man är glad att man inte är där och lite orolig för dem var man även om flera av dem varit inblandade i pungsparkandet på mig tidigare. De flesta av dem har fått någon information om mig som jag inte har fått ta del av själv. Jag borde veta som Lindha Jansson svarar på direkt fråga. Jag är mindre värd än andra det måsta jag acceptera som Christian Thunholm från SvFF sade. Han menade på att SvFF inte har några problem med att deras samarbetspartners i Camp Sweden ställer diagnos på mig i syfte att förgöra mig. Det innebär att jag är mindre värd än andra eftersom deras stadgar förbjuder sådant. Nåja de flesta fotbollssupportrarna runt landslaget är inte med i Camp Sweden. Och de flesta är inte med i FSE heller. Men jag önskar ingen av dem att fastna i en miltärjuntas våld. Lite typiskt att Turkish Airlines är en av storsponsorerna till UEFA och därmed även det Social Responsibility Program som missköts så grovt. Kan det vara karma? Nåja mobbningen kommer att fortsätta och jag kommer att fortsätta protestera. Nu ska jag återgå till arbetet med Supporterguiderna.

16811" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/16811" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Lagerbäck

2016-07-03

I brist på svenska landskamper ska jag titta på Islands kvartsfinal mot Frankrike ikväll. Man gläds absolut med Lagerbäck som fick ta mycket skit på slutet av sin karriär som svensk förbundskapeten. Nu har han tagit ännu ett landslag till ett mästerskap och dessutom tagit det förbi gruppspel och slagit ut England i en åttondelsfinal. Ska han kunna fortsätta skrälla och spela bort värdnationen ikväll? Återstår att se.

Parallellt med EM samlar jag information till Supporterguider i Brasilien. Det kommer att bli guider till både damernas och herrarnas matcher. Kanske tittar vi även lite på övriga svenska deltagare i OS-truppen. Det beror på hur mycket tid och resurser vi har. Vi är bara bara ett fåtal personer som gör Supporterguiden helt ideellt på fritiden.

16772" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Landslagsbloggen/16772" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Gamla inlägg

Försöka ta sig hem - 2016-06-24
Det är över nu - 2016-06-23
Baksmälla - 2016-06-18
Nu drar vi söderut - 2016-06-15
Matchdag - 2016-06-13
Blågult hav - 2016-06-13
På plats i Frankrike - 2016-06-11
Vi är på väg! - 2016-06-10