Nystart med Nanne

2017-07-11 0:41

Så kom då det som väl alla väntat på och egentligen även förväntat skulle hända. Peter Swärdh fick lämna KFF och ersattes med Nanne Bergstrand. Och precis som diskussionerna bland fansen gick innan tränarbytet - att allt skulle bli bättre om Swärdh fick gå - lika snabbt kom gnällkören igång när nanne blev officiellt tillsatt. "Varför tog de något så gammalt och tråkigt, varför tog de inte någon ny spännande?"

Ty i Kalmar har en del personer problem med självbilden. Nutidens Kalmar FF är inte i situationen att "ta" någon över huvud taget. Vem skulle våga riskera sin karriär i ett sjunkande skepp? Kalmar FF är i nuläget ett lag med tveksam framtid, som brottats med dålig ekonomi flera år och som står med ena benet i Superettan. En tränare med ambitioner håller sig undan.

Inte Nanne Bergstrand. I mina ögon är han precis vad Kalmar FF behöver för att få skutan på rätt köl igen. Rutin, spelarkännedom, ett hjärta för föreningen och en ständig önskan att utvecklas. Om någon ska kunna rädda KFF kvar i Allsvenskan och samtidigt lägga en grund för en framtida stabilitet så är det han.

Även om arenafrågan nu med stor sannolikhet är löst - det är väl bara (mp) som tror att grankottar är ett bättre varumärke för bygden, och (L) obstruerar väl mest för att det ingår i deras lokala natur att vara emot allt som de inte hittat på själv - så finns ingen enorm plånbok att handla för nu i juli/augusti. Därför ska vi inte förvänta oss några stora "namn" i det här fönstret. Det kommer sannolikt att stanna vid tre/fyra nyförvärv, den nye Romario inräknad.

På diverse sociala media och forum verkar halv panik att råda bland trogan KFF-fans. "Alla andra värvar, inte vi. Det blir inget kvar". Det här tyder så klart på oro för det egna favoritlaget och är till viss del förståeligt, men ändå måste vi låta Nanne landa i vad laget behöver och inte springa iväg med en kappsäck guld och värva fler Platje och Anier. I min värld räcker det med en ny ytterback, samt en eller två yttrar. Jag har svårt att förstå varför den nye Romario värvats om han inte visat förmåga att göra mål. Ytterligare en utfyllnadsspelare behövs inte, så jag förutsätter att Nanne sett en målgörarpotential i honom.

Även om mitt förtroende för sportchef TAB är lågt, är mitt förtroende för Nanne stort, och jag kan inte tänka mig att han hade hoppat på det här projektet om han inte fått garantier för att han får styra värvningarna. För det är just ett projekt det rör sig om. Och jag tror Nanne gillar den här utmaningen. 

På lördag spelar Kalmar FF borta mot AFC Eskilstuna, som de heter i år. Jag ska inte fördjupa mig för mycket i det "laget" . Jag rekommenderar istället intresserade att läsa Noa Bachners krönika i Expressen. Min förhoppning - av många skäl - är att Kalmar FF är laget som sparkar ner dem i Superettan igen efter dubbelmötet. Om det inte blir sex poäng i dubbelmötet så är det ingen jättekris, men minst fyra måste det bli. Med matchen mot AIK på näthinnan ser jag ingen som helst anledning till varför det inte skulle kunna bli så. Så trots tabelläget är jag en försiktig optimist. 

/Tomas A

Följ oss på sociala medier