Tankar om KFFs framtid

2017-07-16 22:21

Efter förlusten borta mot AFC Eskilstuna är det uppenbart att Kalmar FF som de uppträder idag inte håller Allsvensk klass. Utan att förringa AFCs insats så ska inte ett lag som aspirerar på att hänga kvar i serien inte bli så totalt utspelade av det lag som ligger sist i serien. 

 

Många självutnämnda experter börjar nu rikta kritik mot Nanne Bergstrand, som om han på fyra veckor skulle kunna trolla med knäna och göra ett mittenlag av en trupp som till en tredjedel består av U21-spelare och därutöver ett antal trötta föredettingar utan lagmoral. Ett resultat beroende delvis på föreningens dåliga ekonomi de senast åren, men även en felaktig syn på truppens inneboende kapacitet samt ett antal misslyckade värvningar.

 

Bara två får godkänt

I matchen mot AFC ger jag endast två spelare godkänt: Lukas Hägg och Romario (den äldre). Att Lukas är värd att vara förstemålvakt även när Ole är frisk tror jag är uppenbart för de flesta. Utan hans insats hade förlusten kunnat bli katastrofal även ur målskillnadssynpunkt. 

 

På grund av skador fick såväl Anton Maikkula som Sebastian Starke Hedlund chansen att visa att de konkurrerar om en startplats. Vill man vara snäll kan man säga att ingen av dem tog den chansen. De var dock inte ensamma om att rimligen ha spelat sig bort från en startplats. 

 

Sebastian Starke Hedlunds meriter hittills i år är at han suttit på avbytarbänken i Superettan tillsammans med bland andra Kalmar FF-lånet Lumala Abdu. Att han är det alternativ som finns när Viktor Elm skadas tyder på brister i spelartruppen. Men det är inte den enda bristen. Truppen i sig har under en längre tid visat att de inte håller en Allsvensk nivå.

 

Sportchefen har ansvaret

Ansvaret för att Kalmar FF inte har en trupp för Allsvenskan är sportchefens. Ofta lyfts det fram att han gjort två bra värvningar: Antonsson och Agardius. Den ene är såld och den andre har varit skadad sedan länge. Jag kan nog även anse att Biskupovic gjort det bra. Men i övrigt är värvningarna inte imponerande. Måhända är det beroende på föreningens ekonomi, men hur många TAB-värvningar spelar idag i startelvan? Och hur många har antingen lånats ut eller släppts? Jag känner inte et behov av att vara överkritisk när det gäller chansvärvningarna Platje och Anier. Den typen av chansartade drag behöver inte vara fel. Men det måste även finnas stabila värvningar som man vet kommer att bidra på en stabil nivå. Några sådana har inte funnits.

 

I slutändan är det styrelsen som har huvudansvaret. Det är den som har arbetsgivaransvar för sportchefen, och det är den som rimligen bör ta ställning till om resultatet av de tre årens arbetsinsats är tillfyllest. Jag har i en tidigare krönika skrivit att jag inte vill dras med i panikhysterin utan ge såväl styrelse som sportchef några veckor att hitta rätt spelare. Efter att ha sett lagets katastrofala genomklappning mot AFC är jag inte längre beredd att ge dem den tiden.  Jag trodde faktiskt inte att det var så illa ställt, jag trodde att det fanns någon typ av talang bland de yngre spelarna och någon typ av moral bland de äldre. Det måste vara uppenbart för alla att vägen ner i Superettan är troligare än en placering över kvalstrecket. 

 

Inte råd att vänta

Jag anser inte att föreningen har råd att vänta. Redan denna veckan måste ett antal förstärkningar presenteras, i annat fall bör sportchefen omplaceras till någon annan kansliuppgift. Personligen där jag övertygad om att Kalmar FF i nuläget inte behöver en sportchef. Istället bör Nanne Bergstrand ges fria händer att värva in fyra/fem startspelare, samtidigt som han får fria händer att avbryta samarbetet med de spelare han anser inte håller.

 

Jag tror fortfarande att Nanne kan rädda det sjunkande skeppet. Men för varje omgång som går utan att resterande ledning agerar annat än med meningslösa uttalanden i media så är degraderingen allt närmare. Därför vill jag se att styrelsen vaknar upp ur sin Törnrosasömn och de facto agerar på spelarmarknaden. 

 

Om den anställde sportchefen inte klarar av sin arbetsuppgift innevarande vecka måste de våga avveckla hans arbetsuppgifter och ge Nanne carte blanche för att rädda KFF kvar i Allsvenskan. Klarar inte styrelsen av detta så bör de själva ifrågasätta om de är rätt personer att styra en elitförening. Vänskap kan aldrig få gå före kompetens.

 

 

 

/T

Följ oss på sociala medier