Inget GULD för AIK i år heller

2016-10-24

Det är bara att inse! 

Hoppet fanns med tre omgångar kvar med tanke på Malmö FF:s förlust mot Östersund här om dagen, men i och med dagens förlust kommer det inte bli något guld i år, heller. Målsättningen inför säsongen var glasklar för laget och föreningen. Guld var det enda som gällde. Men en svag inledning straffade sig för hårt och i och med dagens bittra förlust känns denna säsong ganska uppgiven.

Vad gick fel?
Ja, det är mycket. Jag var en av dem som tyckte att man skulle bytt ut Alm efter förra säsongens fiasko. För en klubb som AIK håller det inte att man kommer 2:a eller 3:a. Guld är det enda som gäller, och det ställs stora krav på dig som chefstränare för AIK. Alm klarade inte av pressen helt enkelt.

När AIK tog in Norling var jag en av de första som jublade. Det kändes som en bra lösning, då han verkligen brinner för AIK och visat att han kan tidigare. Han har varit med förr och har rutinen från flera guldstrider. Jag är helt säker på att AIK hade stått med guldet i händerna med Norling vid rodret från start. 

Annars?

Grymt stöd på läktarplats idag AIK. Synd att laget inte lyckades leverera när det gällde som mest.

17651" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/17651" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

En skam för svensk fotboll

2016-10-17

Ännu en gång så händer det som inte får hända. Fruktansvärt tråkigt och pinsamt. 15 st mörkklädda hulliganer (som vill kalla sig Djurgårds-supportar) stormar planen med en kvart kvar av derby-matchen. Att man dessutom kastar bengaler och dylikt på varandra. En skam. Ett misslyckande. Är fåordig.

Detta är något Djurgården måste TA TAG i och det snabbt. Vi alla måste vädja för en bättre och tryggare stämning på fotbollsmatcher. Jag är för bengaler på fotbollsmatcher, men under rimliga nivåer och under kontrollerade former.

Annars?
En bra match, ett derby som hade det mesta. Målen, känslorna, publiken.
Synd att festen skulle förstöras av 10-15 idioter. 

Ser redan fram emot nästa Gnaget-derby. Och då hoppas jag detta problem är åtgärdat, så vi slipper fler sådana skandaler.

Over and out

17601" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/17601" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Ni begår tjänstefel om ni inte säljer Isak för över 50 millar, AIK.

2016-10-16

Alexander Isak... ja, var ska man börja?

Redan i matchen mot Tenhults IF i Svenska Cupen den 23 mars såg man vilken stor talang AIK hade tagit fram. Han blev AIK:s yngste spelare genom tiderna att göra mål i elitsammanhang. Visst, det var mot Tenhult. Ingen stor grej, tycker ni? Men jo, det var något med den där Isak som fick mig att tänka, han kommer bli bra. Bland annat hans extremt fina bolltouch och spelsinne. Få förunnat för att endast vara 16 år gammal.

Andreas Alm fortsatte att ge den dåvarande 16-åringen chansen till spel, och som han förvaltade det. Han tog verkligen chansen och belönades med en plats i årets andra Allsvenska match för AIK:s del. Östersund borta, och i den 50:e minuten gjorde han också sitt första allsvenska mål. Och sedan vet ni ju hur det har gått. 9 mål, hjälte i ett derby och en nyckelspelare sett till hela säsongen. Det var nog ingen som kunde tänka sig att det skulle bli såhär, mer än huvudpersonen själv. Han har tron på sig själv och vet vad han kan, och ändå är han sådär ödmjuk. Väldigt proffsig!

Men snart är vi där! Han ska säljas, inget lätt uppgift för någon. Det är en exceptionellt bra talang och sånt kostar. Det har snackats om Zlatan-summor, men jag tror inte de blir riktigt så högt. Men för allt i världen AIK, ni gör tjänstefel om ni säljer han för under 50 miljoner. De här pengarna kan säkra ekonomin under en lång framtid, men också visa fingret på att det går att ta sig från akademin ut i världsfotbollen. Men jag litar på att AIK och Björn Wesström med hans team gör sitt jobb och att Isak gör ett klokt val. 

För en vecka sedan gjorde han dessutom debut i U21-landslaget. Ett landslag han kan spela i 5 år framåt. Idag blev han dessutom utsedd till månadens spelare i september där klubben belönas med 10 000 kr som går oavkortat till just ungdomsakademin.

Återigen, det kan vara den största talang svensk fotboll någonsin skådat. 

17574" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/17574" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Heads down, AIK

2016-05-16

sites/default/files/BB160516BB198.jpg

När Stuart Baxter ledde AIK till SM-guld år 1998 gjorde han det med hjälp av ett defensivt spel som taget ur fotbollens ABC. Under hela säsongen, som då löpte över 26 omgångar, släppte man enbart in 15 mål. Det ska dock sägas att målskörden framåt inte blev mer än 25 mål, men det räckte gott och väl för att vinna serien. Så föddes myten om 1-0-Gnaget.

Baxter hade en tydlig idé i sitt defensiva presspel, som kunde möjliggöra den här typen av fotboll. Han menade att de största spelarnas styrkor sitter i deras spelförståelse, möjligheten att kunna se det som andra inte ser - in i framtiden. Låt oss ta Zlatans cykelspark mot England 2012 som ett exempel:
En rensning från det svenska försvaret flyger ovanför det engelska straffområdet och Joe Hart beslutar sig för att gå ut på den. Den engelske målvakten nickar bollen upp i luften och lämnar målburen fri. Bollen dimper ner mot Zlatan som tar beslutet att testa en cykelspark, som i sin tur sitter mitt i prick.
När Zlatan efteråt frågades ut hur det gick till blev svaret: "Jag bara såg det framför mig". Alltså, genom bilder i sitt huvud kunde han se hur han skulle göra för att, i framtiden, få bollen i mål. De bilderna ville Baxter ha död på i samtliga moment hos AIK:s motståndare.

AIK spelade under den säsongen med ett högt försvarsspel som skulle pressa bollhållaren så hårt att han inte hade tid att titta upp för att söka efter lagkamrater eller titta runt för egna alternativ. Istället fick man bollhållaren att rikta huvudet nedåt mot de egna fötterna och bollen. Det hela var en taktik som Baxter kallade för "Heads down".

Idag, arton år senare, i ett Stockholmsderby mot Djurgården såg vi ett nytt AIK visa prov på samma fina presspel som säsongen 1998. Djurgårdens fantasi såg som bortblåst ut och chanserna var, främst i den första halvleken, få. När gästerna väl försökte ställa om var någon svartgul spelare snabbt där för att fånga upp bollen och påbörja ett nytt anfall. Under tiden kunde AIK fokusera på sitt spel i lugn och ro, rulla runt bollen och skapa lägen på alla möjliga sätt.

AIK har börjat hitta hem igen till rötterna. Det här är någonting vi sett mindre smakprov på under säsongsinledningen, men inte i den här utsträckningen. Det kanske ändå är som Wesström sa det, att Alm krattade vägen för Norling som förväntas föra projektet in i mål?

 

Christian Sundqvist

16390" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/16390" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Uppsnack inför derbyt

2016-05-16

sites/default/files/BB150810BB130.jpg

Tycka vad man vill om den cirkus som slog läger i Solna under den gångna veckan - Andreas Alm är ute och Rikard Norling tillbaka, sådan är sanningen. Som jag var inne på i mitt tidigare inlägg om situationen tycker jag att tillfället för rockaden var högst olämplig. Tre dagar innan en av säsongens viktigaste matcher byter man ut den tränare som, i modern tid, varit längst i klubben. Men men, vi ska inte grotta oss mer i det. Ikväll väntar nordens kanske största derby och det är aldrig fel.

Tidningarna har redan redan börjat spekulera i eventuella startelvor till derbyt och om man ska tro Fotbollskanalen och våra egna uppgifter här på Matchdax ställer lagen upp som följande:

AIK:
Carlgren - Hauksson, Karlsson, Johansson, Sundgren - Ishizaki, Gravius, Salétros, Yasin - Strandberg, Isak
Rikard Norlings första AIK-elva är, i mina ord, ingen större skräll. Många har reagerat på det utpekade innermittfältsparet i Salétros och Gravius, som om det vore en skräll. Sanningen är den att de bägge startade senast mot Häcken och var, under Andeas Alms ledning, högst aktuella för att starta även ikväll. Jos Hooiveld är avstängd och där väljer Norling att ta in Nisse Johansson som mittback och fortsätta ge Sundgren förtroende. Även Denni Avdic är tillbaka i truppen, men lämnas som förväntat utanför startelvan.

Djurgården:
Nilsson - Björkström, Hansson, Colley, Käck - Karlström, Faltsetas, Sabovic, Jawo - Ranégie, Johnson
Gästerna i kvällens derby kastar om desto mer i startelvan. Jesper Karlström, som varit borta från spel i drygt två månaders tid, kastas direkt in i hetluften tillsammans med Amadou Jawo, som i sin tur skolats om till yttermittfältare. Dessutom förväntas unge Besard Sabovic ta plats på innemittfältet med Alexander Faltsetas.

Tre intressanta dueller:

Innermittfältet:
Som alltid när de nalkas derby får man räkna med att det kommer smälla runt mittcirkeln. Båda lagen förväntas ställa upp med ett ungt innermittfält. Den totala genomsnittsåldern av båda lagens förväntade centermittfältare är 21 (18, 18, 20, 28) och det ska bli intressant att följa hur den "nästa generationen" kan hantera pressen.

Läktaren:
Uttjatat? Jo tack, men alltid ett lika stort nöje. Djurgårdsfansen lär ha en del att säga om den mediakarusell som varit runt AIK under senare tid. Kommer Norra acceptera att rivalerna får sista ordet? Tveksamt.

Tränarna:
Känslomäniskan Rikard Norling är tillbaka i AIK och vad passar då bättre i hans återkomst än ett stekhett, kokande Stockholmsderby? På andra sidan står den alltid lika lugna Pelle Olsson. Får vi se några inrtiger när de två motsaterna stötet mot varandra? Jag hoppas så innerligt på just det.

 

Christian Sundqvist

16387" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/16387" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Norlings derbytrupp

2016-05-15

sites/default/files/Norlings-derbytrupp.jpg

Rikard Norlings första matchtrupp den här sejouren i AIK och tillika AIK:s derbytrupp mot Djurgården.

Laget som ska kämpa för de svartgula färgerna i derbyt.

Haukur Hauksson, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Fredrik Brustad, Johan Blomberg, Denni Avdić, Kyriakos Stamatopoulos, Sauli Väisänen, Ebenezer Ofori, Ahmed Yasin, Daniel Sundgren, Carlos Strandberg, Stefan Ishizaki, Niclas Eliasson, Anton Salétros, Christos Gravius, Patrik Carlgren, Alexander Isak och Amin Affane.

16379" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/16379" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Höjden av oprofessionalism, AIK

2016-05-13

sites/default/files/BB160512BB001.jpg

AIK Fotboll AB har gjort sig av med Andreas Alm av högst diffusa själ. ”Det är en samlad bedömning av flera olika faktorer”, som sportchefen Björn Wesström uttryckte det under dagens presskonferens på Friends Arena. Nej, det har ingenting med det att göra. Fast å andra sidan är man också medveten om att allmänheten förstår det.

Kraven på Andreas Alm inför säsongen var orimliga. Det var SM-guld eller ingenting som gällde, för klubben vars spelarmaterial eller ekonomi gör sig orättvis att jämföras med en klubb som exempelvis Malmö FF. Trots det hade han inget val, Alm, utan svarade på sitt eget kaxiga manér att han med rätt förutsättningar tror sig kunna klara det.

Från förra säsongen hade man tappat offensiva nyckelspelare som Henok Goitom och Mohammed Bangura. In kom istället Eero Markkanen, Deni Avdic och Carlos Strandberg. Dessutom jobbade man hårt för att få in en ny assisterande tränare, där valet i slutändan föll på Jens Gustafsson.

Säsongsinledningen för Gnagets del har bjudit på höga toppar och låga dalar där man blandat och gett från match till match. Premiären mot Sundsvall var ett plattfall och J-Södra likaså. Däremot vill jag ändå hävda att matchen mot IFK Göteborg var bland det bästa, rent spelmässigt, jag sett AIK prestera på flera år.

Aldrig en rättvis chans
Varje enskilt år sedan Alm tog över som huvudtränare har han uppnått klubbens målsättning: nå Europa League-kval. Efter knappt två månader av tävlingsfotboll och en månad av allsvenskan väljer man att göra sig av med honom för att man helt plötsligt inte tror att han kan uppfylla de krav som ställs på honom i rollen som huvudtränare för AIK Fotboll AB. Två månader utgör en trettiondel av hans samlade tid i föreningen.

Frågan är dock hur mycket man egentligen ville ta en titel med Andreas Alm, eller om målsättningen medvetet sattes så högt för att kunna motivera hans avskedning så snabbt som möjligt? Mitt första intryck av det kom häromdagen när man utan vidare diskussion släppte Jens Gustafsson till IFK Norrköping – en av de på förhand viktigaste verktygen i Alms jakt på guldet. Redan där påbörjades isärplockningen av hans maskineri. Även om han hade fått stanna hade det beslutet försvårat processen i en längre utsträckning och såldes kunnat motivera en avskedan senare in i säsongen.

Tveksamt om någonting blir bättre
Återigen har jag svårt att se hur klubbens konkurrenskraft gentemot exempelvis Malmö FF blir större med Rikard Norling istället för Andreas Alm vid rodret. Spelartruppen är densamma, motståndet detsamma, ekonomin om möjligt sämre då man fortfarande betalar Andreas Alms lön i ytterligare ett och ett halvt år. Förändring är heller ingenting som sker över en natt. Om det ska göra AIK till en allsvensk segrare lär det ta lång tid och jag har väldigt, väldigt svårt att se att den målsättning som sattes upp inför säsongen blir lättare att uppfylla efter allt som hänt de senaste dagarna.

AIK började om på noll från och med idag. Det är en ny spelidé som ska sättas från en ny huvudtränare och en ny assisterande tränare. Medan de 15 andra lagen i serien har kommit en bra bit in i sin egen process tar AIK tre steg bakåt mitt i en period av hektiskt spelschema. Derby hemma mot Djurgården om tre dagar, sedan fyra dagars vila och därpå tre matcher under åtta dagar. Om man tar sig ut levande genom den perioden kan man gå på vatten. Dessvärre känns det som om AIK just nu bara sjunker djupare ner i kvicksanden av desperation och oprofessionalism.

Christian Sundqvist

16361" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/16361" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Livets påtagliga stunder

2016-05-02

sites/default/files/Livets-påtagliga-stunder.jpg

Det finns ett antal stunder i livet som man aldrig glömmer, ljusa som mörka, där det går att återge exakt var man befann sig och vad man gjorde när det inträffade.

Jag minns VM 2006 när Fredrik Ljungberg nickade in segermålet för Sverige mot Paraguay. Familj och vänner satt samlade framför TV:n en solig dag i juni. Under nittio minuter hade svordomarna haglat och några hade redan tackat för sig och återvänt hem. Sen kom den: glädjen. En explosion av eufori då vi ställde oss upp och skrek ut vår glädje. Själv hoppade jag upp och ner i den slitna, silvertejpade soffan som vi egentligen borde ha gjort oss av med för länge sedan, för att sedan kasta mig över min bästa vän. Det är stunder som de som jag lever för.

Det finns även de ögonblick som vi önskar att vi slapp minnas: 11/9-attackerna däribland. Än idag vilar bilden innanför ögonlocken av mammas tomma blick när bilderna från attentatet rullade på vår sprakande, feta 32-tummare. Sekunden efter kastade hon sig på telefonen för att ringa släkten i New York och oroligt vänta på svar om att alla var vid liv.

Idag för tre år sedan satt jag i ett av klassrummen på Kärrtorps Gymnasium när en lärare föreläste om medias historia och första gången då en svensk radiosändning avbröts - mordet på statsminister Olof Palme. Likt det inslag vi fick höra så avbröts denna föreläsning av en klasskamrat till mig. "Ivan Turina är död", utbrast han. Det blev tyst, innan någon utbrast "Du måste skoja?".

Jag önskar att den sistnämnde klasskamraten hade haft rätt, men så var dessvärre inte fallet. Tre år har gått och vi påminns ständigt om den stunden då nyheten nådde allmänheten. Att AIK:s publik fortfarande håller minut 27 helig genom att hylla sin forne målvakt, än idag, visar prov på hur mycket hjärta det finns i fotbollens värld. Idag är återigen hans dag, den vi aldrig får tillåtas att glömma.

Kvällens match mot J-Södra spelas i hans namn, för att minnas personen, fadern och maken Ivan Turina, som lämnade många sörjande bakom sig. Fotbollen kommer i andra hand. Ikväll sjunger vi för Ivan, AIK-familjen och fotbollens kraft i stort - i den ordningen.


Christian Sundqvist

16272" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/16272" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Helsingborg borta: En evig stoppkloss

2016-04-28

sites/default/files/BB150719LT065_0.jpg

Ikväll reser AIK till Helsingborg för att mäta sina krafter mot HIF. Som vanligt ses Stockholmslaget som favoriter inför mötet, men att ta tre poäng på Olympia har genom åren visat sig vara bra mycket lättare sagt än gjort.

Ni kanske minns fjolårets match? AIK, som var pressade till seger för att hänga med i toppen, åkte på en 3-1-förlust efter ett smärre drömmål av Jordan Larsson. Eller var det året innan det kanske? Resultatet och utgångsläget var detsamma då med.

Idag handlar det visserligen inte om en intensiv, allsvensk slutspurt men läget för Andreas Alm är om inte lika pressat.  Hemma brukar man kunna avfärda Helsingborg i en majoritet av fallen, men av olika anledningar har det inte stämt på bortaplan.

Helsingborg inledde säsongen svagt med bara en poäng på tre matcher. Dessutom var det stort missnöje från supporterhåll och managern Henrik Larsson talade om avgång efter 5-1-förlusten borta mot Hammarby. Sedan dess har man dock plockat två raka segrar mot Falkenberg och Kalmar.

Nyckeln till en AIK-seger ligger återigen i att man vågar sätta press på sina motståndare. På pappret är man det bättre laget och ska trots gå in med inställningen att föra matchen. Matchen mot Elfsborg var knappast något skolboksexempel, men man gjorde jobbet och kunde – när man själv ville det – få bollen dit man ville.

Igår kväll släppte man truppen till matchen, där fortfarande Denni Avdic, Oscar Linnér, Amin Affane och Dickson Etuhu saknas på grund av skador. Även Niclas Eliasson, Marko Nikolic och Patrick Kpozo lämnas utanför. 
Truppen i sin helhet finner ni här:

2 Haukur Hauksson
3 Per Karlsson
4 Nils-Eric Johansson
7 Fredrik Brustad
8 Johan Blomberg
11 Eero Markkanen
13 Kyriakos Stamatopoulos (mv)
15 Sauli Väisänen
17 Ebenezer Ofori
19 Ahmed Yasin
21 Daniel Sundgren
22 Carlos Strandberg
24 Stefan Ishizaki
26 Jos Hooiveld
29 Anton Salétros
31 Christos Gravius
35 Patrik Carlgren (mv)
36 Alexander Isak

Avspark för matchen är klockan 19:00.

Christian Sundqvist

16244" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/16244" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

En match med säsongen som insats

2016-04-24

sites/default/files/Gnagetbloggen En match med säsongen som insats.jpg

Andreas Alms mannar föll platt borta mot Norrköping. Ska man lyckas bättre mot Elfsborg krävs det att man hittar tillbaka till det spel man visade upp hemma mot Göteborg. I förra veckans match på Östgötaporten såg man sig utspelade av en motståndare som man förväntas slåss mot i toppen av tabellen. Resultatet av den matchen talade sitt tydliga språk: än är man inte där man vill vara. Alm är dock medveten om de misstag han och hans lag begick. Den här gången måste man föra spelet från start utan att avvakta och läsa av motståndaren. För frågan är hur mycket tålamod den guldturstiga styrelsen egentligen har?

Det var tydligt förra veckan vad felet i AIK:s spel var: rädsla. Efter att ha sett Norrköping spela en offensiv och spelförande fotboll under inledningen av säsongen ville man snarare förhålla sig till deras spel än att tvinga Peking till det motsatta. Hade tröjorna varit annorlunda hade jag inte trott att det var samma lag som tidigare i veckan rullat ut IFK Göteborg på Friends Arena.

Göteborgsmatchen är även den man behöver hitta tillbaka till imorgon. Det krävs samma mentalitet som då; vi är AIK, vi är på vår hemmaplan och här spelas vår fotboll. Trots att man inte fick med sig samtliga tre poäng från det mötet tog man ett stort steg framåt i sin spelidé. Pekingmatchen, å andra sidan, var ett stort steg bakåt. 

Elfsborg är ett av få förväntade topplag som, likt AIK, haft en knackig säsongsinledning. Båda lagen är redan nu pressade till att plocka tre poäng. Precis som Gnaget har Elfsborg blandat höga toppar med låga dalar och båda sidorna behöver finna en trygghet i sitt spel. Frågan är dock vilket av lagen som kommer få grepp om taktpinnen först? Den frågan kan blir avgörande för resultatet imorgon. Mot Göteborg lyckades man med det, då blev utfallet i spelet också bättre.

Det är en match som redan nu kan sätta ton för resten av säsongen för båda lagens sida, men kanske främst för AIK. Om det blir en förlust, hur mycket mer tålamod har styrelsen då med Andreas Alm? Hur många dyra poängtapp har man råd med om man ska gå för guld? Inte allt för många, är jag rädd för. 

 

Christian Sundqvist

16198" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Gnagetbloggen/16198" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Gamla inlägg