Jonas Olsson till DIF?!!

2017-03-22

Aldrig tidigare har väl silly season varit lika silly som i år? Ikväll droppades en riktig transferbomb. Jonas Olsson och Bosse Andersson ska träffas i Stockholm och prata om försvararens framtid.

Frågan om vad det är som händer i Djurgårdsland har nog aldrig varit lika befogad. Värvningen av Isaksson kom som ett brev på posten när vi fullständigt skrek efter en ny förstemålvakt. Källström var värvningen vi alla Djurgårdare drömt om sen 14 år tillbaka. Är Jonas Olsson spelaren som får oss att tro på en väg tillbaka mot fornstora glansdagar? 

Jag kan inte heller hjälpa att tro att en deal faktiskt är ganska nära till hands när nu Bosse öppet erkänner att man ska träffas, vanligtvis hade en sportchef svarat "inga kommentarer" eller möjligtvis "vi vet hans situation" men inte så mycket mer. 

Såklart så jublar supporten i mig av lycka! En f.d landslagsspelare med över 200 matcher i Premier League! Han skulle inte bara höja kvaliteten i vår defensiv vilket så desperat behövs, utan även visa forbollssverige att DIF återigen är en klubb att räkna med! Vissa kommer prata om DIF som en djurkyrkogård och dra paralleller till gnagets mindre lyckade värvningar av Majstorovic och Etuhu (spelare med betydligt större skadehistorik), men tror mest det ligger avundsjuka där. 

Frågan vi kan ställa oss däremot är, har vi råd? Olssons kontrakt går ut i sommar. Kan vi lösa honom nu eller måste vi vänta tills sommaren? Hur mycket skulle han kosta i övergångssumma, lön och i en eventuell sign-on bonus? Är det ekonomiskt hållbart på lång sikt att värva honom även om vi har råd? Visst gjorde vi en jätteaffär i Olunga, men vi har redan kostat på oss Källström. En äldre spelare vi inte kommer tjäna på i någon vidareförsäljning. Förhoppningen och planen är nog att Isaksson, Källström och även eventuellt Olsson ska hjälpa oss tjäna pengar på andra sätt. Genom europaavancemang, högre publiksnitt och fler sponsorer. En gambling såklart som kan bli kostsam, men en säkrare gambling ändå än dom chansvärvingar vi gjorde för 10 år sen med Quirino, Oremo, Haginge och Ekong när vi skulle "satsa". Isaksson, Källström och Olsson håller ju såklart så sjukt mycket högre nivå än vad övriga fyra herrar någonsin gjorde. 

Jag är glad att jag slipper göra dessa beslut. Jag litar helt på att Bosse och Berggren vet vad dom gör, och att dom inte skulle riskera krossa allt dom jobbat så hårt för att skapa dom senaste åren. En ekonomiskt välmående klubb med framtiden vidöppen för sig om dom styrande kan sköta sina kort rätt och ligga på rätt sida av den tunna linjen mellan galenskap och genidrag. 

18419" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18419" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Tack för allt Kebba

2017-03-22

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg kommer det nog hända saker i DIF, säkert ända fram till transferfönstrets sista timmar.

Igår fick vi nyheten om att Djurgården sålt Kebba Ceesay till Dalkurd. Något överraskande men inget ologiskt beslut. Kebba har sedan återkomsten i somras inte imponerat. Hans passnings- och positionsspel har allt lämnat mycket att önska, något man verkligen inte vill se av en 29-årig hemvändande som man hoppas ska kunna hjälpa till att styra upp ett annars stabbigt försvar. Han har heller inte fått ut särskilt mycket av sin snabbhet. Så denna lösning var optimal för DIF, då man också blev av med en tyngre lönepost.

 

Om detta öppnar för BP-talangen Felix Bejimo återstår att se, men att Kebba säljs indikerar att något är på gång in iallafall. Bejimo lär ha flera Allsvenska storklubbar efter sig, men i Djurgården tror jag han ligger närmast att få speltid. Sen har han ju ett helt kompisgäng hos oss från BP som väntar på honom. Så rent socialt och sportsligt bör DIF ligga bra till.

Alldeles oavsett vill jag tacka Kebba för hans tid i klubben, och önskar honom all lycka i hans fortsatta karriär. 

18416" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18416" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Motståndarkollen: AIK

2017-03-21

På Djurgårdsbloggen fortsätter vi titta på våra Allsvenska rivaler. Idag analyserar vi antagonisterna från Solna aka Mordor.

Jag tror ni som följer svensk fotboll och denna blogg inte behöver någon närmare introuktion av AIK. Men för att dra en kort summering: senaste sm-guldet kom 2009, och förutom en dipp 2010 har man legat stabilt i toppen av Allsvenskan, men utan att ta det där sista steget till sm-guldet. Oftast har man börjat säsongerna ganska mediokert, men jobbar sig under sommaren nästan ikapp lagen i toppen för att sedan på hösten tappa poäng mot lag som Sundsvall och Halmstad och därmed spela bort sig själva från guldet. Dock ska vi komma ihåg att Andreas Alm coachade laget under många år. Kan Rikard Norling bryta trenden och ta det sista steget? En stor förändring han har stått för redan är uppställningen på planen. Förra året ändrade man taktik från ett klassiskt 4-4-2 till 5-3-2, som man också kommer köra denna säsong.

AIK utgår från en oerhört stark defensiv med ett mittlås på 3 försvarare. Nils-Eric Johansson som inte tycks åldras annat än utseendemässigt, trotjänaren Per Karlsson och underskattade Sauli Väisänen. Man kommer även köra med 2 wingbacks som ska bomba inlägg mot AIKs fyrtorn till anfallare, vare sig det är Goitom, Krpic, Markkanen eller Avdic som spelar. Man har även ett mycket spelskickligt mittfält med Ishizaki och nyförvärven Olsson och Thern. Frågetecken man kan ställa till truppen dock är om den inte är lite för likriktad. Man har ingen Ofori eller för den delen Etuhu på mittfältet, två riktiga bollvinnare på mittfältet. Inte heller finns någon snabb djupledsgående forward. Har sett många gnagare på sociala medier skaka av sig dessa frågetecken med att sådana spelare inte behövs med den taktiken som är tänkt för säsongen, men då tror jag man underskattar fördelen med att ha en plan B. Det är sällan ett lags taktik fungerar 100% under en hel säsong och det kommer matcher då spelet fastnar och laget behöver ändra sitt spel, då är det guld värt att ha spelare på bänken som kan komma in och bryta mönster. Oavsett om det gäller att stänga en match eller jaga mål.

Djurgårdens egna facit mot huvudrivalerna från Solna är inte smickrande, något som jag skrivit om en hel del tidigare i denna blogg. Frågan är om vi har vad som krävs för att bryta denna ond trend i år. Jag tror Özcan är tränaren som kan göra det, men frågan är om spelarna klarar det. I nuläget är spelarmatrialet i AIK överlag bättre och dom bör sluta över oss i tabellen. Men det som vi Djurgårdsfans drömmer om är en seger i ett derby, en sådan seger skulle rädda ännu en annars medelmåttig säsong.

18409" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18409" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Allsvenska upptaktsträffen analys

2017-03-20

Man vet att Allsvenskan är nära när det är dags för upptaksträff. Inte kanske världens mest exalterande tillställning, men det brukar alltid komma ut lite intressanta citat. Djurgården hade sin "presentation" ganska tidigt, så jag tänkte redan nu skriva lite tankar om det som sas. 

Representater för DIF som klev upp på scenen blev Özcan och Kim, ingenting uppseendeväckande kom väl fram. Men lite intressant var det att höra att man inte tycks ha gett upp Engvall-spåret ännu, dörren känns väldigt stängd just nu men ännu finns tid kvar av fönstret. 

Läser man på sociala medier och forum så tycks det kunna hända väldigt mycket i transferväg närmsta veckorna innan fönstret stänger. Haruna Garba lär få ett kontrakt då han målade mot Tromsö och har väldigt intressanta fysiska egenskaper med sin tyngd, längd och styrka. Men så ska han komma in i matchform också. Enligt fotbollstransfers.com så Djurgården lagt bud på Brommapojkarnas högerback Felix Bejimo, en lovande talang men ingen spelare som backlinjen kan luta sig mot direkt. Skulle inte bli överaskad om fönstret avslutas med en Vytasnatt 2.0.

18398" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18398" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Motståndarkollen: Norrköping

2017-03-20

Jag tänkte för ovanlighetens skriva om våra kommande allsvenska konkurrenter. Vad vi kan förvänta oss av dem under kommande säsong och våra egna chanser till poäng mot dem. Idag skriver vi om Norrköping. 

IFK Norrköping har stått för lite av en klassresa de senaste åren. Efter att ha pendlat mellan superettan och Allsvenskan under några år så har man etablerat sig i toppen av landets högsta serie, med sm-guldet 2015 som kronan på verket. 

De senaste årens framgång skulle jag säga beror på att man fått jobba med kontinuitet både på spelarsidan och tränarsidan, framförallt i en lugn miljö jämfört med storstadsklubbarna. Klubben har en lyckats skapa en väldigt bra balanserad spelartrupp genom åren. Framförallt har man lyckats behålla en stomme av rutinerade spelare i laget (Andreas Johansson, Daniel Sjölund) som gjort det enklare för yngre spelare att komma in och prestera. Just dessa yngre spelare har klubben även varit framgångsrika på att slussa in laget. Man glömmer lätt att en spelare som Linus Wahlqvist bara är 20 år, en spelare som säkert kommer spela i landslaget snart. Man har även fyndat bra allsvenska spelare som ännu inte riktigt fått ut hela sin potentia på denna nivå, bra exempel är Sebastian Andersson från Djurgården och Niclas Eliasson från AIK. Men såklart går det inte att förbise hur stor betydelse Janne Andersson hade för klubben, ett arv som tycks har förts vidare med goda resultat till nya tränare Jens Gustafsson. 

Ser man på drabbningarna mellan Norrköping och Djurgården brukar dessa bli riktigt sevärda matcher för den neutrala åskådaren, lite av en hjärtattackfest för oss supportrar. Det är väldigt sällan dessa två klubbar brukar gå mållösa av planen efter 90+ min. Snarare har matcherna utvecklats till riktiga målorgier, oftast med mål i dom första minuterna. Vi minns gärna tillbaks till 2013 då Alexsandar Prijovic gjorde entré i Allsvenskan med ett hat-trick, den sjuka 3-5 vinsten året därpå eller förra årets 2-4 vinst. Alla dessa målfester har utvecklats sig på parken lustigt nog, på Tele2 har målen och resultaten tyvärr varit mediokra för DIF hittils, där vi helst glömmer bort att vi förlorade vår premiär på Tele2 mot just Norrköping 2013. 

2017 blir prövningens år för Norrköping. Kan man hålla sig kvar i toppen eller har man halkat efter? Norrköpings värvningar kanske inte skrämmer något allsvenskt lag direkt, och man kunde se i slutet av förra säsongen att laget inte orkade hänga på i guldstriden ända fram. Man slutade dock 3a vilket ändå måste sägas är en bra prestation sett till man tappade många toppspelare såsom Emir Kujovic, Christoffer Nyman och Arnor Traustasson samt tränaren Janne Andersson. Potential finns det gott om i truppen. Djurgårdsbekantingen Sebastian Andersson kan utmana om skytteligan i år, samt så har man en stabil defensiv med tidigare nämnda Johansson och talangen Wahlqvist. Att man har tagit sig till Cupfinalen i år är såklart starkt, men behöver nödvändigtvis inte betyda allt för mycket för hur den allsvenska säsongen kommer se ut. Dock borde laget ligga i toppen eller straxt under och utmana om Europa. Våra egna matcher mot Norrköping kommer bli fortsatt väldigt jämna och målrika, men förhoppningvis till vår favör. 

18387" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18387" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Om Djurgården - Tromsö

2017-03-19

Äntligen släppte det för DIF! 3 mål framåt varav 2 från anfallare, samt hyfsat defensivt spel. 

Ska börja med att säga att jag tyvärr inte kunde se matchen pga jobb. Men det jag i efterhand kunnat tolkat från referat och reaktioner på nätet så verkar matchen ha varit ett steg framåt, men med vissa punkter som fortfarande måste förbättras. 

Väldigt viktigt att våra forwards klev fram och lerverade. Den stora positiva överaskningen var ju Kadeweres dribblingsräd innan målet, kan detta vara hans säsong tro? Efter att ha under två säsonger fått tid och tålamod att anpassa sig till svensk fotboll, så är det nog dags nu! Provspelande Garba nätade även han, och ett kontrakt lär inte vara långt borta. Trots halvdan form kan han ändå bidra med sin styrka och löpvillighet. Men såklart hoppas vi i slutändan på många mål även från honom. 

Jacob Une Larsson verkar fortsätta sin fina form från slutet av förra året, och lär ta en ordinarie plats (bör inte vara så svårt då konkurrensen inte är mördande). Augustinsson skulle även mycket väl kunna konkurrera ut Käck i år. Känns som ett nyförvärv. 

2 veckor kvar till Allsvenskan, och det börjar kännas i kroppen nu. Anspänningen är rejäl. Jag kan leva med anfallsuppsättningen som den är nu, men defensiven känns fortfarande ostabil. Känslan är dock att vi kommer få leva med det vi har fram till sommaren, och försöka hålla huvudet över vattnet. Så länge vi har en okej position att kunna utmana om Europa till hösten, så lever hoppet.

18378" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18378" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Bristol, vafan sysslar ni med?

2017-03-17

Silly season är mer silly än någonsin. Turerna kring Gustav Engvall verkar aldrig ta slut, och i nuläget ser han ut att stanna i Bristol. 

Frågan vi alla ställer oss är, vad sysslar Bristol egentligen med? Hur svårt ska det vara för en klubb att bestämma sig om dom vill låna ut eller inte? Första gången berodde det på en skada på en annan anfallare. Okej, dålig timing. Men sådant som händer och förståeligt att man som klubb vill vänta lite och se hur allvarlig skadan är innan man lånar ut en annan anfallare, även om denna antagligen hade fått begränsat med speltid iallafall. Hoppet fanns ändå att Gustav skulle kunna ansluta lagom till Allsvenskan.

Så såg det ut att bli också. Skadan på deras anfallare verkade vara relativt lindrig, och lånet såg ut att bli av. Andra vändningen kom dock efter att Gustav presenterats i DIF-TV och allt, och sånt gör ju inte en klubb om dom inte är bombsäkra på att en affär blir av. Bara några få detaljer ska ha saknats när ytterligare en spelare i Bristol ska ha skadat sig, och därmed ska klubben nu ha dragit sig tillbaka helt och kommunicerar inte med DIF alls. Något som DIF fick veta genom Bristols Twitterkonto, men inte ett ord från någon styrande i klubben.

Enligt Bosse skulle Gustav varit klar långt innan detta, men den ansvarige i Bristol som skulle göra klart avtalet ville springa ett maraton innan han slutförde avtalet. Detta säger väl något om hur oprofessionellt den här affären har styrts från Bristols sida, även om en hel del otur också legat bakom.

Dock är det ju såklart mest synd om Engvall, som fått vända på Arlanda nu två gånger. Han lär vara mycket arg och besviken på Bristol efter alla dessa vändor, och frågan är hur mycket positivt en spelare som känner så kommer bidra med, oavsett hur många skador klubben har. 

Dryga två veckor återstår innan fönstret stänger, och något säger mig att det sista ordet inte har sagts ännu om denna affär. DIF fullkomligt skriker efter anfallare nu, och det känns som vi kommer få sätta vårt hopp till att få fram en ny Mushekwi. Vilket känns oroväckande inför säsongen 2017. 

18370" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18370" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Engvall, Säsongsstart Allsvenskan och Premiären 2002

2017-03-15

2 1/2 vecka kvar innan den Allsvenska premiären, här på Djurgårdsbloggen börjar vi så smått ladda inför (den riktiga) säsongsstarten. 

Gustav Engvall är tillbaka i Stockholm och nu lär det vara så gott som klart att han får spela hos oss denna säsong, iallafall fram till sommaren. En välkommen värvning men många frågetecken står kvar, hur fort kan han komma in i Djurgårdens spel och hur länge får vi behålla honom? Bara hoppas på att han kan få en Elmander-effekt anno 2002. Badji har äntligen anslutit till laget dessutom, samtidigt som vi har en provspelande anfallare i laget med namnet Haruna Garba, vars meriter inte får en att tappa hakan direkt. Men med Mushekwi och Olunga färskt i minnet så finns alltid förhoppningar där om nya guldkorn. Att han är på provspel betyder såklart inte att han är klar, men å andra sidan kommer man in så pass nära säsongsstarten så är man nog så gott som klar. Bosse vill nog se hur formen är först. 

Måste hylla säsongsstart Allsvenskan också, ett mycket bra och intressant projekt. Dom valde bästa möjliga timing att följa Djurgården under försäsongen med nya tränare, Källström och Olunga-försäljningen. Det mest intressanta hittils har varit att följa Özcan och hur han jobbar med spelarna, det är nog inget understatement att han lever sig in i varje situation både på match och träning. Han har en ledarstil som vi fans gillar, men frågan är om vi inte har lite för mycket "snälla killar" i laget. Det finns en scen i trailern där Özcan ger spelarna en rejäl hårtork, antagligen i pausen i matchen mot Degerfors eller BP, där han också ställer frågan varför dom inte går in med massa beslutsamhet och hjärta på matcherna som på träning. Özcan pratade lite om det också i podden med Lundh att det finns spelare i laget som väldigt lätt hänger med axlarna så fort det börjar gå lite emot. Detta är ett symtom som lever sig kvar sen Pelle Olssons tid är jag rädd, där fokuset låg på att reagera istället för att agera. Kombinationen av en passiv taktik med dåliga resultat mot topplagen har skapat en förlorarmentalitet snarare än en vinnarmentalitet. Rädslan att släppa in mål är större än hungern att göra mål. Sen spelar det så klart in att vi inte kunnat värva dom spelare vi egentligen velat ha, utan fått nöja oss med dom som funnits som bosman eller varit väldigt billiga att lösa. 

Förhoppningarna är såklart att Özcan ska kunna under sin tid hos oss jobba bort denna mentalitet och få in lite jäkla "go!" i laget. Det där lilla sista som saknas för att vi ska kunna vinna fler stormatcher samt på sikt ta oss till Europa. 

Vi avslutar detta inlägg med att minnas tillbaka till början av Djurgårdens glansdagar under tidigt 2000-tal. Premiären 2002 spelades borta mot Malmö som vi faktiskt lyckades vinna med 2-1, med ett mål av en viss Kim Källström. 

18347" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18347" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Kampanjfilmer vi minns!

2017-03-08

När den värsta bitterheten nu har gått över efter ännu ett år av cup-fiasko, så börjar blickarna fästas mot den Allsvenska premiären om lite drygt en månad. 

 

Djurgården släppte igår en kampanjfilm inför Allsvenskan, och visst pirrar det till i magen när man ser den. Allsvenskan och framförallt premiären betyder mer för mig än vad julafton eller midsommar någonsin har gjort, t.o.m min egen födelsedag bleknar i jämförelse. För just då när domaren ska blåsa igång första matchen för säsongen (om vi räknar bort cupen och träningsmatcher) så lever fortfarande hoppet om att "i år kan det gå!". Alla ens förhoppningar man bärt på under ett halvår av svensk vinter ska äntligen besannas.. eller bli totalt krossade. Idag tänkte jag att vi kunde kolla tillbaka på lite kampanjfilmer vi minns! Det har ju gjorts några klassiker vid det här laget.

Från säsongen 2010 när vi shoppade spelare i Finland, älskar verkligen humorn och "glimten i ögat" i denna. 

 

Mäktig i all sin enkelhet. 

 

Från ångestsäsongen 2009, men visst saknar man Dembo när man ser denna!

 

 

 

Till sist vill jag bara säga KÖP SÄSONGSKORT! Vi ses på Tele2!

18290" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18290" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Tack och Hej Cupen

2017-03-04

Så var cupen över för detta år. Sagan hann ta slut innan den ens började känns det som. En seger mot Helsingborg får fungera som plåster på såren. Men vi har långt kvar att gå innan vi är redo för Allsvenskan.

Lyckligtsvis verkar det som att det kanske löser sig med Gustav Engvall iallafall, så där faller en pusselbit på plats. Sen kanske vi tyvärr inte kan sätta allt hopp till att han ska vinna skytteligan, därför känns det positivt att Erton också verkar aktuell. Många ifrågasätter hans form efter ett par år i Kina, detta är något jag personligen inte är så oroad över. Han är trots allt bara 28 och bör kunna nå upp till den nivå han hade när han lämnade 2014. Då ser anfallet mycket intressant ut med Engvall som spets, Erton bakom tillsammans med El Kabir och Eriksson samt Källström som kan styra spelet. Dessutom finns Mrabti och snart Haris att tillgå, men dessa två måste vi ha tålamod med. 

Ännu inget rykte om någon mittback, vilket oroar mig. Kanske är det så att profilen vi söker helt enkelt inte finns tillgänglig just nu, vilket tvingar oss att vänta till sommaren. Då ser jag helst Une Larsson och Gunnarsson i mitten. Vi kommer tyvärr inte hålla många nollor med vår backlinje, men vinner vi med 4-3 istället för 1-0 så kanske vi överlever ändå. 

Jag hoppas Djurgården försöker klämma in så många träningsmatcher som möjligt nu innan säsongsstart, vi behöver komma ihop som lag och sätta vår taktik. Min största rädsla att detta kan komma att bli ännu ett "mellanår" trots en riktigt intressant trupp. Men som sagt, hur det ser ut i cupen behöver inte spegla hur det går i Allsvenskan sen. Hoppet lever i allra högsta grad.

18259" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Djurgardsbloggen/18259" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Gamla inlägg